L’Orquestra de Jazz del CSMV ret homenatge a Count Basie al festival Serenates

L’Orquestra de Jazz del CSMV presenta The Atomic Mr. Basie, un concert on els joves músics interpreten els onze temes que componen l’àlbum homònim que va eixir a la llum el 1958.

Parlar del Swing és parlar de Count Basie (1904-1984). Sense dubte, una de les figures més importants del jazz, va fundar la Count Basie Orchestra el 1935, una de les formacions de swing més influents de tots els temps, al costat de la qual van col·laborar músics com Lester Young, Thad Jones, Frank Sinatra o Ella Fitzgerald. 

Hui, l’Orquestra de Jazz del Conservatori Superior de Música «Joaquín Rodrigo» de València reivindica al festival Serenates l’àlbum de la Count Basie Orchestra que dona nom a l’espectacle: The Atomic Mr. Basie. Gravat en octubre del 1957, i publicat al gener del 1958, este àlbum el componen onze temes, tots ells compostos i arranjats per Neal Hefti. Precisament, el director de l’Orquestra de Jazz del CSVM, Jesús Santandreu, reivindica la figura dels arranjadors com a part fonamental dels àlbums de jazz. En paraules a MIKROKOSMOS, Santandreu explica que «és una tendència habitual, trobar a la portada de l’àlbum el nom del director o intèrpret principal, i en un espai molt més reduït, el nom de l’arranjador». En la seua opinió, «cal reivindicar estes figures, i ficar-les a l’altura dels intèrprets». En el cas de Hefti, autor de tots els arranjaments de The Atomic Mr. Basie, el cas és més curiós, ja que, com recorda Santandreu, «va guanyar més diners pel tema principal de la sèrie de Batman dels anys seixanta, que per la resta de treballs discogràfics que va fer amb Count Basie». 

Preguntat per la necessitat de revisitar la música de The Atomic Mr. Basie, Jesus Santandreu explica a MIKROKOSMOS que este «no és un àlbum transgressor, però sí paradigmàtic, ja que representa el zenit del que es pot fer amb el swing». Santandreu elogia també «una autenticitat que està més enllà de tota comprensió» als temes que componen este àlbum, atribuint bona part d’este èxit a «la senzillesa dels arranjaments», responsabilitat de Neal Hefti. 

Els onze temes que componen esta pedra angular del swing seran interpretats per una orquestra formada per joves intèrprets, estudiants de jazz del Conservatori Superior de Música de València, liderats per Jesús Santandreu. El seu director destaca l’enorme treball que han dut a terme tots els integrants de la formació, i els grans esforços que han fet per assolir «l’excel·lència i el so nord-americà» que busquen en cada interpretació. Al cap i a la fi, compten amb «la gravació original de l’àlbum i la referència del compositor; no tindria sentit deixar-la de costat», com explica Santandreu. Tot i que cada orquestra és diferent i mai es pot reproduir el mateix so exacte, Santandreu destaca el caràcter «historicista en el procediment de repetir o emular la versió de l’àlbum original». 

A més, a l’atractiu del concert cal sumar la presència de dos dels professors del Departament de Jazz del CSMV. Per un costat, Jorge Sevilla, professor de piano de jazz; i per altre, Jeff Jerolamon, professor de bateria de jazz del mateix centre, que a més va participar amb l’orquestra de Basie en diversos concerts. 

Sense dubte, una gran oportunitat per escoltar la interpretació d’un dels àlbums més rellevants de la història del jazz, en el magnífic entorn que oferix el festival Serenates de la Universitat de València.

The Atomic Mr. Basie – Orquestra de Jazz del CSMV
Dilluns 26 de juny de 2023, a les 22:00.
Festival Serenates – Centre Cultural La Nau. València

Un comentario en “L’Orquestra de Jazz del CSMV ret homenatge a Count Basie al festival Serenates

Deja un comentario