Beatriz Fernández debuta amb l’Orquestra Nacional d’Espanya al’Auditori Nacional de Música de Madrid

Beatriz Fernández Aucejo dirigirà a l’Orquestra Nacional d’Espanya (ONE) a l’Auditori Nacional de Música de Madrid el diumenge 25 de febrer a les 12h. La directora valenciana, que ha estat al capdavant de prestigioses formacions nacionals i internacionals, abordarà en el seu debut un programa amb obres de Serguei Prokófiev i Johannes Brahms juntament amb el pianista madrileny Leo de María com a solista. 

La directora arriba a aquest concert després d’assistir recentment al mestre Semyon Bychkov amb la Tonhalle Orchester Zürich i guanyar el tercer premi i el Premi ARTE en l’última edició del Concurs de Direcció Internacional La Mestra celebrat a París. Des de llavors, és membre activa de l’Acadèmia La Mestra de la Filharmònica de París on prossegueix amb la seua formació i trajectòria artística col·laborant amb prestigiosos directors com François-Xavier Roth, Kirill Karabits, David Reiland, Case Scaglione, Lin Liao, Klaus Mäkela, Tugan Sokhiev al costat d’orquestres com l’Orquestra Nacional de Metz Gran Est, Orquestra Nacional de Île-de-France, Ensemble Intercontemporain, Orquestra de París, Orquestra du Capitole de Tolosa, entre altres.

Aquest reconeixement a França ve a sumar-se a guardons com la Batuta d’Or (2021), atorgat per la Diputació de València després d’haver guanyat tres primers premis amb Menció d’Honor en el Certamen Provincial de Bandes de València; el Clars de Llum (2021) de la Universitat de València que destaca amb aquesta distinció el compromís amb la Cultura Musical pel lliurament i treball que realitza en la Orquestra Filharmònica de la Universitat de València; i l’Isabel Ferrer (2015), atorgat per la Generalitat Valenciana, en la categoria de Benestar i Igualtat, com a dona de referència en el seu camp professional, entre altres. 

La directora Beatriz Fernández Aucejo en concert. Autor: May Zircus.

El programa que s’abordarà a l’Auditori Nacional de Música, dins del cicle Descobreix… coneguem  els noms, inclourà el Concert per a piano i orquestra número 1 en Re bemoll major, opus 10 de Prokófiev i la Simfonia número 3 en Fa major, opus 90 de Brahms. En relació amb la del compositor rus, nascut en l’actual Ucraïna, la directora apunta que és una obra de “joventut plena” amb uns passatges “rítmicament vertiginosos i molt poderosos, així com d’una gran exigència tant per al solista com per a l’orquestra. Tot un repte”.

La simfonia del músic alemany “és molt bella, amb una sonoritat que s’ha de construir d’una manera molt conscient per enamorar al públic”. El primer moviment “té una entrada molt poderosa i apassionada, el segon evoca paisatges i la naturalesa”, el tercer és per a ella “nostàlgia pura, i potser un dels més importants de la història de la música per la sonoritat que Brahms exhibeix”, i en el quart “s’evapora el so com una manera de mantindre la tensió. Una obra per a delectar-se”. El concert comptarà amb la narració de Sofía Martínez Villar, doctora en Teoria i Crítica de les Arts.  

Obres de referència 

Beatriz Fernández Aucejo ha manifestat que “afronte amb molta il·lusió aquest concert amb l’Orquestra Nacional d’Espanya, i amb un excel·lent pianista com Leo de María, a l’Auditori Nacional de Música”. La directora subratlla que “serà molt especial per a mi, és un honor i un privilegi estar al capdavant d’aquesta formació i abordar dos magnífiques obres de referència de Prokófiev i Brahms”, i assenyala que “estic segura que el públic gaudirà molt amb aquest repertori”.    

Entre els seus compromisos en aquesta temporada cal destacar els realitzats amb l’Orquestra Simfònica de Barcelona i Nacional de Catalunya, Paris Mozart Orchestra, Orquestra Filharmònica de Gran Canària, Orquestra Filharmònica de Màlaga, i els que realitzarà amb l’Orquestra de València, Orquestra de Còrdova, Orquestra Simfònica del Vallés, Gürzenich Orchester de Colònia, la Deutsches Symphonie-Orchester Berlin, així com altres col·laboracions i projectes que desenvoluparà en països com Alemanya, Mèxic, França, Corea del Sud o els EUA. 

Beatriz Fernández Aucejo

Beatriz Fernández Aucejo assisteix i treballa juntament amb alguns dels directors més destacats del panorama nacional i internacional com Juanjo Mena, Roberto Forés, Miguel Romea i Alondra de la Parra, realitzant diverses col·laboracions.  

El seu debut al costat de l’Orquestra de València en 2015 marca el punt de partida amb el món professional al qual han seguit col·laboracions i concerts amb nombroses orquestres com la de la Regió de Múrcia, Navarra, ADDA Simfònica d’Alacant, Comunitat Valenciana, Gran Canària, Extremadura, Bilbao, Castella i Lleó, Còrdova, Granada, Illes Balears, Màlaga, Republic Korean Navy Band; així com amb diverses bandes municipals: València, Palma, Santiago de Compostel·la, Madrid i la de Barcelona, formació en la que va ser subdirectora durant dos temporades. En l’Orquestra Filharmònica de la Universitat de València va ser directora titular artística i musical durant cinc temporades (2018-2023) i va participar en el Festival Internacional de Música Cancun.  

Va començar els seus estudis a València, una de les províncies més dinàmiques musical i culturalment d’Espanya. L’estructura tradicional i revolucionària de les societats musicals i de les seues bandes de música va ser la clau perquè desenvolupara una forta connexió amb la música. En aquest ambient es va trobar completament immersa en la seua pràctica i aprenentatge, assimilant de primera mà el valor del respecte, l’escolta i la comunicació social.

Va estudiar amb els directors Joshard Daus en la Universitat de Magúncia, Peter Gülke en la Universitat Mozarteum, Michel Tabachnik en la Accademia Musicale Chigiana i el postgrau en repertori contemporani en el Conservatori della Svizzera Italiana a la ciutat de Lugano al costat del mestre Arturo Tamayo, havent participat també en l’Acadèmia d’Òpera Italiana Riccardo Muti i l’Acadèmia del Festival Aix-en-Provence.

La directora Beatriz Fernández Aucejo. Autor: May Zircus.

Leo de María 

El pianista Leo de María va estudiar en la Universitat Alfons X el Savi de Madrid amb Leonel Morales i actualment completa els seus estudis amb Pavel Gililov en la Universitat Mozarteum de Salzburg. Guardonat amb més de 30 premis internacionals, ha oferit concerts en el Festival Rafael Orozco a Còrdova, la Fundació Juan March, el Teatre de la Maestranza de Sevilla, l’Auditori Manuel de Falla de Granada, el Palau de la Música de València, l’Auditori de Castelló i l’Auditori de Saragossa, així com a Hamburg, Viena, Salzburg, Porto i Mèxic i diverses sales dels Estats Units, França, Itàlia i la Xina. 

Deja un comentario