El Trio Feedback emmudeix l’Aula Magistral del Palau de les Arts amb un concert “des del buit”

En referència a eixa necessitat d’evadir-se d’alguna manera de la gran quantitat d’estímuls que rebem avui en dia, el lema d’aquesta 45a edició del Festival Ensems és “a cau d’orella”. En un món en el que vivim a tota velocitat, parar-se a respirar i centrar l’atenció en un únic focus és quasi un acte revolucionari. 

Data: Diumenge 17 de setembre 2023
Lloc: Palau de les Arts – Aula Magistral
Hora: 19.00h
Duració: 50′

El concert del passat 17 de setembre a l’Aula Magistral del Palau de les Arts per part del Trio Feedback va estar absolutament en sintonia amb aquestes idees. El grup format per Ricard Capellino, Esteban Algora i Dario Calderone realitzà una actuació extraordinària amb un repertori amb un denominador comú clar: allò ínfim, la subtilesa que emana del buit. Música que naix del no-res i que arriba a l’oïda com una carícia, sense estridències. 

Baix el títol “des del buit”, i amb la particular formació tímbrica que conforma aquest grup (saxòfons, acordió i contrabaix), el Trio Feedback generà una gran expectació i silenci a la sala ja des de la primera peça, Pueblo fantasma de la compositora Cecilia Arditto. La va seguir una peça d’estrena, encàrrec del Festival Ensems al jove compositor d’origen colombià Fran Barajas. El olor de la guayaba #3, amb títol referit a una expressió popular colombiana, fou un obra amb més varietat gestual i diàleg entre els tres instruments, si bé també encaixà perfectament dins d’eixe ambient íntim del conjunt del concert. El públic va aplaudir enèrgic després d’un final sorprenent en el que el compositor suggeria, com un sospir llunyà, una espècie de melodia popular amagada entre la sonoritat utilitzada. 

Seguí el concert amb una peça del ja reconegut compositor basc Ramón Lazkano, Irarki-2, que significa “gravat” en euskera. Lazkano treballà un discurs fonamentalment textural, en el qual les característiques tímbriques dels instruments de Feedback es fonien amb destresa en un únic tot. Finalment tingué lloc l’estrena absoluta de Becoming Light-Music for Kaija, encàrrec de la Fundació Ernst Von Siemens al trio Feedback, una peça de la jove compositora estònia Helena Tulve. En aquesta obra, Tulve ret homenatge a la compositora Kaija Saariaho amb una música bellíssima, de sonoritats espectrals, que augmentà lleugerament la intensitat del concert respecte a les obres anteriors. 

Si cada actuació al Festival Ensems pot arribar a ser una experiència totalment única i diferent, aquest fou, certament, un concert “des del buit”. A través de les quatre obres del programa, el Trio Feedback generà una atmosfera d’intimitat expectant a la sala, amb una gran musicalitat i comunicació entre ells. A l’eixir del concert, el món seguia girant a la seua velocitat habitual. 

Fitxa tècnica

Ricard Capellino, saxofons
Esteban Algora, acordió
Dario Calderone, contrabaix

Ressenya de David Leal Esteve.

Deja un comentario