L’Auditori i la Banda Municipal de Barcelona presenten la quarta edició del curs de direcció per a banda

Dirigit per José R. Pascual-Vilaplana, mestre titular de la Banda Municipal de Barcelona, el curs es durà a terme entre l’1 i el 5 de juliol.  El compositor Christiaan Janssen serà el professor convidat d’un curs en el qual la Banda Municipal de Barcelona es posa a disposició dels alumnes. 

L’Auditori de Barcelona i la Banda Municipal de Barcelona, amb la col·laboració de la Federació Catalana de Societats Musicals, obren la convocatòria per a la quarta edició del Curs de Direcció per a Banda. Dirigit per José R. Pascual-Vilaplana, director titular de la Banda Municipal de Barcelona, el curs s’impartirà de l’1 al 5 de juliol de 2024, i els interessats poden inscriure-s’hi fins al 6 d’abril.
 
L’objectiu del curs és contribuir a la formació de directors i directores a través de sessions pràctiques i teòriques. Els alumnes treballaran el repertori amb la Banda Municipal de Barcelona i reflexionaran sobre aspectes com l’estudi de la gestualitat, l’anàlisi i tècnica d’estudi de partitures, la planificació d’assajos, l’afinació, així com aspectes necessaris tenint en compte la realitat de les bandes de música com ara la programació o tàctiques per mantenir la motivació i estimular l’evolució dels membres de les bandes.
 
Dues modalitats d’inscripció  

Per tal d’aconseguir la major participació possible, el Curs de Direcció de Banda a L’Auditori acceptarà un màxim de 10 alumnes actius, tot admetent alumnes oients, els quals formaran part de les classes teòriques i l’assistència com a espectadors a les classes pràctiques. Les classes es duran a terme matí i tarda.
Els interessats poden escriure a cursdirecciobandes@gmail.com per tal de conèixer més detalls sobre el curs.
 
Una cita formativa consolidada
La quarta edició del curs respon a la càlida acollida de les anteriors edicions anuals, en les quals el director del curs, José R. Pascual-Vilaplana va traslladar a Barcelona la seva llarga experiència en cursos similars. La figura del professor convidat, el qual imparteix les sessions teòriques durant una jornada, enguany l’ocupa el compositor Christiaan Janssen. El repertori del curs inclou una obra del músic neerlandès, que se suma a autors com Clifton Williams o Azael Tormo, de qui els alumnes treballaran una obra premiada al Concurs de Composició Josep Maria Lleixà. 
 
El darrer dia del curs, divendres 5 de juliol, es dedicarà a la preparació del concert de cloenda, on els alumnes de la modalitat actius dirigiran la Banda Municipal de Barcelona amb les peces que han treballat durant la setmana. El concert es realitzarà a la Sala 2 Oriol Martorell de L’Auditori de Barcelona i serà d’accés gratuït amb invitació.

José R. Pascual-Vilaplana, director del curs i titular de la BMB

José R. Pascual-Vilaplana, director titular de la Banda Municipal de Barcelona i director del Curs de Direcció, compta amb una trajectòria que avala la seva excel·lència en la direcció, així com en la composició. Nascut a Muro (Alacant), ha estudiat Direcció de Banda a Holanda amb mestres com Jan Cober i Eugene Corporon; Direcció d’Orquestra a Viena, amb figures com Karl Österreicher, Yuji Yuasa i Hans Graf. Ha dirigit la Banda Municipal de Buenos Aires, la Banda Nacional Juvenil d’Holanda, La Banda Nacional de Cuba, les bandes municipals d’Alacant, Castelló, Madrid, Pontevedra, Santa Cruz de Tenerife, entre d’altres. Des del 2018 és director titular de la Banda Municipal de Barcelona. A més, és director titular de la Banda Municipal de Bilbao, i principal director convidat de la banda Simfònica Portuguesa d’Oporto. Ha rebut diversos premis de composició, entre els quals destaca el Primer Premi Baton of Honour del 1r Concurs Europeu de Joves Directors de la EBBA a Birmingham (Anglaterra) o el Premi Euterpe de Composició de Música per a la Festa i el Premi Euterpe de Direcció de Banda, atorgats per la Federació de Societats Musicals de la Comunitat Valenciana. El 2010 rep el Premi Nacional de Música “Ignacio Morales Nieva” del Festival de Música de Castella-la Manxa.

Christiaan Janssen, professor convidat
El compositor Christiaan Janssen ha estudiat direcció de banda i direcció d’orquestra al Conservatori de Maastricht. Actualment és director d’una orquestra simfònica i dues bandes. Des de 1985 desenvolupa la seva carrera com a compositor autodidacta experimentant amb el so. Ha escrit un gran nombre d’obres, entre elles més de 100 per a banda simfònica. Les seves obres tenen un caràcter romàntic i, molt sovint, consten d’uns pocs motius a partir dels quals es desenvolupa l’obra. La seva obra està influenciada principalment per mestres com Johann Sebastian Bach, Anton Bruckner i Richard Strauss. El 2021, Christiaan Janssen va guanyar el Concurs Internacional de Composició Valley Winds amb la seva obra Der arme Poet. El 2023 va guanyar el III Concurs de Composició per l’Orquesta Sinfónica de Estepona. L’obra guanyadora Impresiones de Estepona s’estrenarà el 27 d’abril de 2024.

Deja un comentario