David Moliner: «Si no haguera estudiat percussió, la meua música seria molt diferent»

David Moliner respon a les preguntes de MIKROKOSMOS al voltant de la creació, la docència, els encàrrecs i la influència de la percussió en el seu llenguatge com a compositor.

El compositor i percussionista David Moliner conversa amb MIKROKOSMOS al Conservatori Superior de Música de València. En esta entrevista, li preguntem sobre els seus inicis al món de la composició, així com el paper fonamental que ha tingut i té la percussió en la seua vessant creadora. A més, reflexiona amb nosaltres sobre la difícil carrera dels joves compositors, i ens descobrix alguns dels projectes que té per al futur.

«Amb Xenakis i Varèse vaig trobar la connexió entre la percussió i la composició»

Moliner parla de com va descobrir la composició a través del món de la percussió: «La percussió va ser el mitjà pel qual podia expressar-me en aquell moment». A més, destaca la importància de determinats compositors a l’hora de fer-lo decidir-se per compondre: «Crec que va ser quan vaig conèixer la música de Xenakis i Varèse, que vaig trobar el punt de connexió entre els dos mons».

La percussió definix el llenguatge compositiu

David Moliner reflexiona al voltant de com la percussió ha definit el seu discurs musical: «Si no haguera estudiat percussió, la meua música seria molt diferent». «Jo pense en Beethoven o Xenakis, on la percussió establix un punt estructural en el discurs».

«La relació de la música amb la manera de portar-la a terme és molt important»

Li preguntem a Moliner com gestiona el treball amb les orquestres i els intèrprets: «La personalitat i la manera d’entendre els músics és fonamental». També reflexiona sobre la importància de l’acceptació de la música, no només per part del públic, sinó especialment per part dels intèrprets encarregats de tocar-la: «Si la teua música agrada als músics, ajuda molt: això és fonamental».

«M’interessa com podem ajudar a obrir-se camí als joves compositors»

Preguntat per la seua tasca docent, Moliner para l’atenció en la diferència entre la carrera de composició i les carreres interpretatives: «En la composició és molt difícil donar el salt a tindre encàrrecs [en comparança amb altres carreres musicals, com la interpretació]». Per això, explica per què li atrau molt treballar amb joves: «M’interessa la joventut actual; m’interessa com podem ajudar a obrir-se camí a tots els joves que volen dedicar-se a la composició». A més, conclou que el camí arribarà per sí mateix si el treball està ben fet: «Si la música està ben escrita, i les idees estan clares, el camí vindrà per sí mateix; que el treball parle per sí soles».

Orquestra de València en el 2025-2026

Preguntem a Moliner sobre els pròxims projectes compositius que afrontarà en el futur: «Hi ha dues òperes de cambra que estan a punt de tancar-se en Europa, i també una obra per a l’Orquestra de València per a la temporada 2025-2026».

Pots vore l’entrevista completa a David Moliner ací:

Deja un comentario