Una reflexió necessària – Amics de la càmera de Sueca & Alumnes de Grau i Màster de Composició del CSM de Castelló

El dijous 30 de maig al Claustre de l’Antic Convent es presentava un programa un amb l’alumnat del Grau i Màster de Composició del CSM de Castelló amb col·laboració dels Amics de la càmera de Sueca, una cita nocturna per completar el primer dia de la Mostra Sonora de Sueca en la seua 20 edició.

Els festivals centrats en oferir una oferta emmarcada en les noves propostes de música actual tracten de presentar una visió eclèctica del panorama compositiu més recent. Dins d’aquest cúmul d’estètiques i plantejaments diversos podem identificar propostes on l’ús tecnològic és el plat principal del concert. D’aquesta forma la Mostra Sonora va programar dos concerts amb aquest format. 

El primer d’aquests dos s’oferia al Claustre de l’Antic Convent amb la participació d’una proposta educativa recent, com és el Màster en Ensenyances Artístiques Multimèdia on els alumnes aprofundixen en els plantejaments tècnics al voltant de la tecnologia. Per altra banda, els Amics de la càmera de Sueca van oferir tota mena d’imatges per a establir una col·laboració amb diàleg musical i visual. Tot i que la proposta semblava d’una qualitat fantàstica el públic assistent no va poder disfrutar d’una experiència satisfactòria.

D’aquesta forma la reflexió és més que necessària. L’actuació va estar gobernada per una sèrie d’errors tècnics, que van alterar el funcionament habitual d’un concert. Sense valorar les propostes artístiques, és un fet molt determinant per a l’oient. L’art musical es fonamenta amb la successió del temps, i l’espera per errors tècnics juga en contra de l’audició més atenta. Els esdeveniments van culminar amb una disculpa dirigida als oients del concert. 

És un fet natural, la tecnologia pot fallar. I per aquest motiu l’atenció ha de ser plena, per a assegurar un major percentatge d’èxit. A un concert instrumental poden sorgir problemes inesperats (partir una canya, trencar una corda, o pot caure un instrument…), és responsabilitat de l’instrumentista reduir el percentatge d’error tècnic, i més, quan en la tecnologia és molt freqüent. 

També cal recordar que s’establix una col·laboració amb els Amics de la Càmera de Sueca. Aquest fet es repetix en anteriors edicions, ja que és una forma de vincular la Mostra Sonora amb distintes associacions del poble (tot i que era la primera col·laboració d’aquesta associació amb el festival). Per una banda, apropes la música de nova creació a un públic nou, i d’altra, es poden establir fonts d’inspiració molt vàlides per a una nova creació. Per contra, si l’experiència no és satisfactòria es pot aconseguir just el contrari. Un rebuig a la música de nova creació i la manipulació incorrecta d’un treball creatiu.

El concert oferit no va complir l’exigència musical del festival en la seua vintena edició. I és un fet que cal identificar per a valorar les propostes i els concerts que sí que ho fan. Aquest servirà per a desenvolupar un correcte aprenentatge tant a l’organització com als estudiants. 

Ressenya d’Álvaro Pérez Sánchez

Deja un comentario