La Banda Municipal de Castelló participa a Ensems amb obres d’estrena

El passat dimecres 20 de setembre la Banda Municipal de Castelló va oferir un concert emmarcat dins de la programació d’Ensems a l’Auditori i Palau de Congressos de Castelló. Aquest concert comptava amb l’estrena de l’obra Notes a peu de pàgina de Marc García Vitoria com a punt fort.

Banda Municipal de Castelló
Data: Dimecres 20 de setembre 2023
Lloc: Auditori i Palau de Congressos – Castelló
Hora: 18.00h
Duració: 50′

El concert de la Banda Municipal de Castelló es presentava amb un repertori atractiu on es podria escoltar una serie d’obres originals per a banda, i a més, amb una estètica musical més inusual. Per a presentar el concert escoltarem Country Band March de l’americà Charles Ives. Una fusió que ens recorda a les més autèntiques marxes americanes amb el toc característic d’Ives. Superposició de diferents tonalitats, sonoritats pròximes al collage i una utilització de la banda usual amb la que aconseguix un resultat cridaner. 

La segona de les peces la va presentar el propi compositor, Marc García. Una obra que explora el tractament de la banda amb xicotetes miniatures. Una selecció de colors i textures que amb el transcurs de la peça es combinen i fan de l’escolta un exercici per a la memòria. Tal vegada, el resultat estigué desajustat. En un repertori més conservador es poden generar frasejos més intuïtius i per als músics és molt més senzill treballar amb plànols més diferenciats. En canvi, quan s’afronta un repertori actual la coordinació deu ser excel•lent per no deixar entreveure errors en la percepció de l’obra. Una mala gestió dels diferents paràmetres pot provocar una distorsió del resultat esperat. La gama dinàmica sigué estreta i algunes de les combinacions tímbriques es trobaren clarament desequilibrades. 

La Banda Municipal de Castelló a l’Auditori i Palau de Congressos de Castelló.

A l’obra d’Agustí Charles es va presentar un material de gran qualitat expressiva, que el propi compositor va introduir. L’obra de Charles es caracteritza per una gran riquesa harmònica i un gran tractament de la instrumentació. Contrastant amb l’obra de Eva Lopszyc, El por siempre de un genio, que visitava el nostre territori per primera vegada. L’obra amb la que es rendia homenatge a l’argentí Astor Piazzola i explorava la massa textural en tota la formació simfònica.

La última obra en ser interpretada provocava la confusió en l’oient assistent al concert. Informació contradictoria en la web front al programa. A més, no es va anunciar quina obra s’anava a interpretar. Aquest fet es suma als darrers concerts de l’actual programació d’Ensems on les rectificacions en l’ordre dels programes s’estableixen de forma reiterada. 

Un concert complet amb diferents sonoritats atractives per a tot tipus de públic que la Banda Municipal de Castelló acull un any més al festival Ensems. 

Ressenya d’Álvaro Pérez Sánchez.

Deja un comentario