La Jove Orquestra de la Generalitat Valenciana estrena amb èxit tres obres de joves compositors al Festival Ensems

Dijous 21 de setembre va oferir un concert al Palau de les Arts de València la Jove Orquestra de la Generalitat Valenciana. Dirigida per Edgar López i Miquel Massana, la JOGV va estrenar obres d’Esther Pérez Soriano, Demian Rudel Rey, i Sergi Puig Serna al Festival Ensems.

Jove Orquestra de la Generalitat
Data: Dijous 21 de setembre 2023
Lloc: Palau de les Arts – Teatre Martín i Soler
Hora: 18.00h

La sala Martí i Soler del Palau de les Arts de València va acollir un concert que suposa la ja habitual col·laboració de la Jove Orquestra de la Generalitat Valenciana amb el Festival Ensems. Emmarcat dins de la línia i el caràcter del propi festival, el repertori estava conformat per obres de tres joves compositors seleccionades per a ser treballades amb l’orquestra i l’assessorament del compositor Hèctor Parra. Estes obres van ser Colors, d’Esther Pérez Soriano; Mugre, de Demian Rudel Rey; i Die Isolation, de Sergi Puig Serna. Els compositors van parlar amb MIKROKOSMOS sobre l’experiència i el treball amb l’orquestra en tres entrevistes publicades al portal web.

D’esquerra a dreta, el director Edgar López, la compositora Esther Pérez Soriano, i els compositors Sergi Puig Serna i Demian Rudel Rey. Foto: Festival Ensems-Contraventifusta.

El concert va començar amb l’obra de Sergi Puig, Die Isolation. El compositor va explicar que l’obra havia estat composta durant la pandèmia, i d’alguna manera reflectia eixa constricció pròpia del confinament. La Jove Orquestra, dirigida amb mestratge per Miquel Massana, va fer una lectura molt encertada de l’obra, descobrint els diferents matisos presents en ella, i mantenint la tensió durant tota l’execució. Cal destacar el fet que l’obra no deixa entreveure en cap moment una gran explosió, i manté una atmosfera continguda, quasi angoixant, durant tot el transcurs de la mateixa, probablement aconseguint expressar la intenció del compositor. 

Seguidament, Edgar López va dirigir Colors, d’Esther Pérez, una obra on l’exploració tímbrica es conjuga a la perfecció amb un discurs sonor de gran bellesa. La compositora va explicar al públic la seua inspiració en els propis reflexos de la llum i els seus colors, i la seua intenció de traduir eixes luminescències en evolucions tímbriques a l’orquestra. S’aprecien a l’obra les construccions de masses amb impulsos que esdevenien ressonàncies tímbriques, i l’evolució del material seguix una elaboració narrativa coherent. El resultat no va poder ser millor, elaborant una obra rica, bella i transformadora que va despertar l’entusiasme del públic gràcies a la combinació de la bona partitura amb el gran treball d’Edgar López a la batuta dels joves músics.

Per últim, va sonar Mugre, de Demian Rudel, també baix la direcció d’Edgar López. El compositor va explicar l’accepció diferenciada que adquirix el terme mugre a l’Argentina: s’utilitza en música (especialment al tango) per parlar de les sonoritats i els acords amb dissonàncies i harmonies embrutades. L’obra, segons el compositor, pretenia plasmar eixa progressiva transformació del so afegint més mugre, és a dir, més complexitat i dissonància harmònica. El resultat va ser una obra visceral, agressiva, que a través de les diferents combinacions instrumentals va aconseguir tancar el concert amb una energia desbordada, tal i com era la intenció de la pròpia obra.

La nota a millorar del programa, va ser, precisament, el programa. Una vegada més, el llibret de mà que recull tota la programació del Festival Ensems estava errat en l’ordre i el nom de les obres que s’anaven a interpretar. Sense dubte, cal millorar este punt per a futures edicions, perquè en absolut ha sigut un esdeveniment aïllat.

Per altra banda, cal destacar molt positivament el gran treball de la Jove Orquestra de la Generalitat Valenciana, i dels seus joves intèrprets. No és una tasca fàcil enfrontar-se a un repertori desconegut, d’estrena, i a més fer-ho amb només tres dies d’assaig. Tot i això, els músics van demostrar un treball, una actitud i una implicació en el repertori digne d’admiració, i que moltes vegades es troba a faltar fins i tot a formacions professionals. Menció destacada mereixen els que han sigut durant dos anys els directors assistents de la JOGV, Edgar López i Miquel Massana, que en este encontre (el seu últim) van assumir els comandaments demostrant un gran talent, treball, capacitat de lideratge i passió pel projecte de la Jove Orquestra, tal i com van expressar a l’entrevista que vam fer-los a MIKROKOSMOS. Els dos directors han demostrat una sensibilitat i una formació dignes del càrrec que han ocupat durant estos anys, i que este encontre al Festival Ensems ha posat el punt i final de la millor manera possible. 

Sense dubte, la participació de la Jove Orquestra de la Generalitat Valenciana en el Festival Ensems no pot ser més inspiradora i necessària: és un projecte que combina la nova creació, el treball intensiu; i per damunt de tot, la combinació de l’esforç, la mirada i el talent de diferents generacions de joves que interpreten, dirigixen i componen música expressant allò més valuós en el món de l’art: la veu del seu propi temps.

Ressenya de Mario Torres Mas.

Deja un comentario