OCAZEnigma i Ensemble Maja: rigor i domini musical a Ensems

Ensems iniciava la setmana amb dos concerts d’ensemble: OCAZEnigma (dilluns) i Ensemble Maja (dimarts). Aquests concerts sigueren una magnífica oportunitat per escoltar a dos ensembles de gran domini musical que interpretaren repertoris molt diferents amb un gran rigor interpretatiu.

«The fabrication of light». Grupo Enigma
Data: Dilluns 18 de setembre 2023
Lloc: Palau de les Arts – Teatre Martín i Soler
Hora: 19.30h
Duració: 67′
‘Aventures et nouvelles aventures’ Centenari Ligeti. Ensemble Maja
Data: Dimarts 19 de setembre 2023
Lloc: Palau de les Arts – Aula Magistral
Hora: 19.30h
Duració: 70′

OCAZEnigma

El concert s’iniciava amb l’estrena del reconegut compositor i artista sonor Llorenç Barber. Una obra que segons explicà el propi compositor abans de la interpretació havia estat escrita a l’any 1977 i que a aquesta edició d’Ensems s’estrenava.

La peça de Llorenç va ser escrita en el seu període com a estudiant i encara que s’allunya de les característiques performance del compositor, es podia entreveure part de la seua essència amb un material intens i caòtic. De fet, al propi hall vam poder observar algunes de les fulles d’aquesta peça, on la grafia reivindicava l’ús del temps i es desvinculava del compàs, fet que el propi compositor defensava.

Llorenç Barber amb OCAZEnigma. Fotos: Festival Ensems-Contraventifusta.

La següent peça que completava aquest concert sigué The Fabrication of Light de la compositora Chaya Czernowin, una autora consagrada al panorama internacional i que tinguerem la sort de que estiguera a València. Oferia una composició d’una hora de duració i amb una continuïtat ininterrompuda. Destacava per la creació de processos en tot l’ensemble que evolucionaven de forma lenta per aplegar a altre estadi sonor. Un discurs cíclic que oferia a l’oient una experiència allunyada de les propostes més sobreestimulants i immediates, mantenint un espai per a la contemplació.

Amb aquest concert finalitzava la jornada del dilluns amb la gratificant sensació d’escoltar un ensemble espanyol amb una gran inquietud per aquest repertori, que provocà l’esgotament d’entrades al Teatre Martí i Soler.

OCAZEnigma. Fotos: Festival Ensems-Contraventifusta.

Ensemble Maja

El festival Ensems continuava amb una proposta internacional, el grup francés Ensemble Maja. El concert proposat per aquesta formació va ser un dels concerts més destacables del que portàvem a Ensems. El nivell musical de Maja va ser exquisit i el repertori molt favorable. 

La primera de les tres peces va ser Least Bee del compositor Stefano Gervasoni. A aquesta obra treballa amb xicotets moviments molt clars i amb un llenguatge refinat, amb el que es presentava l’ensemble i es podia veure la qualitat musical dels francesos. A la part central de l’obra vam escoltar una cadència espectacular de la soprano Anne-Laure Hulin amb un domini tècnic i expressiu increible. 

Ensemble Maja. Foto: Festival Ensems-Contraventifusta.

El concert continuà amb una peça escrita en especial per a aquest ensemble i el projecte que integra Ligeti. Una obra que utilitza la mateixa instrumentació que les peces de Ligeti que s’interpretarien a continuació. Januibe Tejera presentava Hyperréalité, una composició amb una instrumentació molt detallada que provoca una constant antenció per part de l’oient. Utilitza alguns dels recursos tècnics presents a l’obra de Ligeti que fan de la peça un magnific preàmbul per a Aventures et Nouvelles aventures. Aquestes peces, agrupades baix el mateix estil, són una mostra de l’habilitat escènica de Ligeti. La interpretació d’Ensemble Maja sigué memorable, ja que per als músics és realment complicat realitzar un treball d’escena tant competent com el que vam gaudir el dimarts. Una interpretació que va acostar al públic més distant a aquest repertori i va provocar una gran ovació amb un llarg aplaudiment amb nombrosos vítols.

Ensemble Maja. Foto: Festival Ensems-Contraventifusta.

Fitxa tècnica

OCAZEnigma

Anne-Laure Hulin, soprano
Romie Estèves, mezzo-soprano
Igor Bouin, baríton
Julie Brunet-Jailly, flauta
Joséphine Besançon, clarinet
Grégoire Laugraud, clavicèmbal
Rémi Demangeon, contrabaix
Clotilde Lacroix, violoncel
Aya Kono, violí
Valentin Dubois, percussió
Colin Peigné, horn player
Bianca Chillemi, piano i direcció

Ensemble Maja

Fernando Gómez, flauta
Javier Belda, oboè
Emilio Ferrando, clarinet
Carlos Tarancón, fagot
Abdó Sancho Moya, trompa
Francisco José Sanz, trompeta
Iker Sanz González, trombó
Josep Gómez Donet, tuba
César Peris, percussió 1
Luis Azcona, percussió 2
Juan Carlos Segura, sintetitzador
Takahiro Mita, piano
Víctor Parra, violí
Chus Castro, violí
Carlos Seco, viola
Zsolt G. Tottzer, violoncel
Esteve Colomes, contrabaix
Asier Puga, director

Ressenya d’Álvaro Pérez Sánchez.

Deja un comentario