L’atòmica nit del jazz: La Big Band del CSMV triomfa a Serenates

Amb entrades esgotades i un públic entregat a la causa, l’Orquestra de Jazz del CSMV oferí dilluns la interpretació íntegra de The Atomic Mr. Basie en una vetlada que va omplir de vida l’antic claustre de la Universitat de València.

Passaven tres minuts de les deu de la nit quan els músics de l’Orquestra de Jazz del Conservatori Superior de Música «Joaquín Rodrigo» de València eixien a l’escenari, en rigorós trage i enmig de la calor habitual que caracteritza les nits del festival Serenates al Centre Cultural La Nau. Amb l’entrada del seu director, Jesús Santandreu, va començar el concert amb Kid from Red Bank, el primer dels onze temes que conformen l’àlbum al qual retien homenatge: The Atomic Mr. Basie. Amb la fi del primer tema, Santandreu va presentar breument l’espectacle, explicant, com ja va fer a MIKROKOSMOS, la importància d’este àlbum a la història del jazz: «no és un àlbum transgressor, però sí paradigmàtic, ja que representa la culminació de tot allò que es pot fer amb el swing». Gravat al 1957 i publicat al gener del 1958, The Atomic Mr. Basie mostra la perfecta simbiosi entre la genial orquestra de Count Basie, i els fantàstic arranjaments de Neal Hefti (per al qual també hi hagué paraules de reconeixement i reivindicació per part de Santandreu).

El concert va ser una successió ininterrompuda de tots els temes que componen l’àlbum, amb algun breu comentari de Santandreu, explicant els aspectes més rellevants dels arranjaments. L’orquestra va sonar enèrgica, compacta, i amb una destresa professional envejable. Cal destacar el joc de contrastos en el que es menejaven els músics de la Big Band, aconseguint explosions sonores a temes com Whirly Bird o la mítica Splanky, i recollint magistralment el so a Lil’ Darlin’ o a determinats moments de Midnite Blue. Cap nota va desentonar en una nit en la que també brillaren els solistes dels diferents temes. Destacaren els dos trompetistes Alex Fernández i Ximo Trujillo amb sordines wah wah al tema Duet, aconseguint una gran subtilesa i elegància en el so, i que repetiren com a solistes al tema que van interpretar com a bis, Corner Pocket (un clàssic també habitual als concerts de Count Basie). Va relluir un músic que, tot i alumne de Departament de Jazz del CSMV, ja compta amb una trajectòria al món professional: Kiko Berenguer, als solos en el saxo tenor dels temes After Supper, Flight of the Foo Birds, Double O, Splanky o Whirly-Bird. També van destacar molt gratament els solos al saxo alt de José Catalá a Flight of the Foo Birds, i Camila Eirin a Fantail. A la trompeta també va brillar José Luis Rodrigo a Lil’ Darlin’.

Tocant al costat dels alumnes van sobreeixir els dos professors del Departament de Jazz del CSMV que van participar al concert. Per un costat, Jorge Sevilla al piano, amb fantàstics solos a After Supper, Midnite Blue i The Kid from Red Bank; i per altre, Jeff Jerolamon a la bateria, amb un espectacular i llarg solo a Whirly-Bird. Cal destacar que Jerolamon va participar amb l’orquestra de Count Basie en diverses ocasions, aportant un punt extra d’expectació al concert. Resulta reconfortant observar com alumnes i professorat compartixen escenari i mostren una simbiosi i dedicació comú en el projecte.

Sense dubte, una vetlada per al record, en la que els vertaderament atòmics van ser els músics de l’Orquestra de Jazz del Conservatori Superior de Música «Joaquín Rodrigo» de València. Esperant amb impaciència el seu pròxim concert!

The Atomic Mr. Basie – Orquestra de Jazz del CSMV
Jesús Santandreu, director
Jorge Sevilla, piano. Jeff Jerolamon, bateria.
Dilluns 26 de juny de 2023, a les 22:00.
Festival Serenates – Centre Cultural La Nau. València
Entrada: 220 persones aprox.

Ressenya de Mario Torres Mas.

Deja un comentario