ADDA Simfònica participa per segona vegada a Ensems i conquerix a l’audiència del festival

L’orquestra ADDA Simfònica oferix al Palau de les Arts un programa del segle XX amb músiques de Ligeti, Lutoslawski i Jolivet dins del Festival Ensems.

ADDA Simfònica
Data: Diumenge 17 de setembre 2023
Lloc: Palau de les Arts – Auditori
Hora: 12.00h
Duració: 90′

El passat diumenge dia 17, després d’haver realitzat el mateix concert a l’auditori on és resident esta orquestra, feia aparició a l’auditori del Palau de les Arts ADDA Simfònica.

En esta ocasió no estava dirigida pel seu titular Josep Vicent. No obstant, era el convidat Charles-Olivieri Munroe (qui té la doble nacionalitat maltesa i canadenca) qui estaria al front d’esta orquestra que, en pocs anys d’existència, ha mostrat el seu compromís per tota mena de repertoris, serietat en el treball i la qualitat artística dels seus professors.

Cal destacar també que el concert comptava amb la participació del solista de timbales de l’Orquestra de València, el xixonenc Javier Eguillor. El professor alacantí ens delectaria amb la interpretació del Concert per a percussió i orquestra (1958) del francés André Jolivet. En molts moments fa referències rítmiques i gestuals al Segon Concert per a trompeta i ensemble, escrit en 1954 i del qual recomanem la seua escolta des de MIKROKOSMOS. 

El concert de Jolivet, a banda de les seues necessitats tècniques i musicals, també les té logístiques perquè un sol solista, durant els seus quatre moviments (Robuste, Dolent, Rapidement, Allègrement) fa servir els següents instruments: 4 timbales, caixa, redoblant, caixa xinesa, vibràfon, plats suspesos, xilòfon, carraca, fuet, esquellots, temple blocks, hi-hat, plats de xoc, 3 tom-toms i bombo. 

El solista Javier Eguillor, oferint un bis als timbals. Foto: Festival Ensems-Contraventifusta

Continuava, després de la pausa, el concert amb el Concert romanés (1951) de György Ligeti (pots escoltar com parlem a MIKROKOSMOS sobre ell al programa 6 de la tercera temporada a Youtube o Spotify). És evident que la programació ha tingut en compte el naixement de Ligeti fa exactament 100 anys. En quatre moviments també (Andantino, Allegro Vivace, Adagio ma non troppo, Molto Vivave-Presto) és una de les partitures de Ligeti que probablement més poden arribar en primera instància al gran públic. Tal i com apareix a les notes al programa del mateix festival: “La música que sorgeix de les arrels (la música popular) i la possibilitat d’incorporar-se amb plenitud i maduresa al procés de construcció d’una obra artística, és independent del temps i de l’espai”.

ADDA Simfònica. Foto: Festival Ensems-Contraventifusta.

I també tenint en compte el 110 aniversari del seu naixement el concert cloïa amb el Concert per a Orquestra (1950-1954) de Witold Lutoslawski. També es va parlar a MIKROKOSMOS d’este compositor i esta obra al programa 13 de la tercera temporada (i que també pots escoltar a Youtube i Spotify). En tres moviments (Intrada, Capriccio-notturno e arioso, Passacaglia-tocata e corale) ADDA Simfònica va fer servir una gran plantilla orquestral per fer front de manera solvent a una partitura d’esta exigència. (Com a nota anecdòtica, el o la tècnic de llum del Palau de les Arts va tindre el inesperat i malaurat protagonisme de deixar durant uns compassos la sala sense il·luminació i amb el consegüent soroll de reinici dels llums).

Comptat i debatut, esta proposta de concert sobre músiques populars va ser una excel·lent addenda a la programació d’Ensems 2023. I com sempre, des de MIKROKOSMOS, amb la música dels nostres temps. Els esperem en properes propostes del festival i que estiguen, com diu el mateix, “a cau d’orella”.

Ressenya de Borja Martínez Alegre

Deja un comentario