Ultrasons obri el seu espai a la creativitat musical

La 14a edició del cicle combina la creativitat estilística i artistes locals de prestigi. L’Alcora estrena projectes com Mar Grimalt, Alba Careta o Efrén López i Sylvain Barou

Ja tenim dates per a la 14a edició d’“ULTRASONS. Músiques en vibració”, que tindrà lloc del 21 d’octubre al 4 de novembre. Tres caps de setmana replets d’activitats, amb una completa programació musical, intervencions artístiques, i també amb diversos actes de dinamització cultural. Ultrasons tindrà lloc al Saló Gòtic de la Casa de la Música i els seus voltants, al nucli antic de l’Alcora.

El cicle ja porta en marxa des de l’any 2009, i continua fidel a les seues bases: la pluralitat d’estils, la promoció de novetats i el compromís cultural amb l’entorn. “L’edició d’enguany acull una gran diversitat de propostes, amb estrenes absolutes i a terres valencianes. Un espai obert tant a artistes que s’obrin pas en l’escena musical, com d’altres propostes ja consagrades i que ja havien participat abans amb nosaltres”, comenta Blai Garcia, coordinador d’ULTRASONS.

Garcia també ha destacat com a plat fort d’enguany l’àmplia gamma d’estils i disciplines. Tot amb la voluntat de “mostrar de forma reflexiva la capacitat de crear del sector musical i la seua interrelació amb altres disciplines, com ara la poesia i la dansa”, ha puntualitzat. Un any més, l’esdeveniment es desmarca com a una de les principals cites culturals de la tardor a les comarques de la província de Castelló.

Programació 2023: música experimental i jazz

La 14a edició d’ULTRASONS s’iniciarà el 21 d’octubre amb la presentació d’»Espurnes i Coralls», l’àlbum de debut de la cantant Mar Grimalt. Aquesta mallorquina, guanyadora del Concurs Sons de la Mediterrània el 2021, barreja sons industrials amb arrels folk, creant una experiència sonora immersiva i poètica. Mar Grimalt estarà acompanyada d’Ada Elionor per a interpretar aquesta obra musical que s’estrena en terres valencianes.

La trompetista i cantant Alba Careta estrenarà a la Comunitat Valenciana «Teia», el seu tercer àlbum. Un recull de composicions pròpies, que parteixen del folklore per a fusionar-se amb el jazz d’una forma orgànica. El grup consolida així la seua presència en l’escena jazzística europea, després de la bona acollida dels àlbums «Alades» (2020) i «Orígens» (2018) a ciutats com Madrid, Bremen o Saalfelden.

El trombonista i compositor alcorí Víctor Colomer ens sorprendrà amb l’estrena de «Dollars Trilogy» a terres castellonenques. Aquesta obra, basada en les composicions d’Ennio Morricone per a la «Trilogia del Dòlar,» està construïda a través de la modificació melòdica, estètica i formal, adaptada al jazz contemporani i la música moderna amb múltiples influències. Interpretat en quartet amb músics destacats de 13/22 l’escena jazzística local, aquest espectacle consolida a Colomer com a pilar del cicle. A més d’estar present en l’edició de 2021 amb “Suite de Fang”, també és el director del taller sobre el llenguatge de Big Bands.

Versonautas tornarà a ULTRASONS per a presentar el seu segon disc «Preludi a la lentitud», amb un espectacle que combina música i poesia escènica per recordar-nos la importància del “no fer”. Amb Ana Sanahuja i Roqui Albero a l’escenari, aquesta actuació ja ha passat per festivals de renom com Eufònic o Sagunt a Escena. Una creació possible gràcies a l’Institut Valencià de Cultura, l’Ajuntament de València i el Festival Russafa Escènica.

Cartell del Festival ULTRASONS 2023.

Arrels musicals

També tindrem l’oportunitat de veure en acció a Efrén López i Sylvain Barou, dos dels músics més virtuosos i versàtils en l’escena de la música d’arrel europea que s’estrenaran en format duet a ULTRASONS. Efrén, instal·lat al Mas de Flors, està especialitzat en instruments tradicionals de corda, mentre que Sylvain domina els de vent. Ambdós artistes han col·laborat junts en altres projectes des que es van conèixer el 2017, units per l’interès d’explorar peces originals i tradicionals d’arreu, des d’Europa medieval als Balcans.

A més, la nova formació valenciana Balkanal Band ens aportarà una dosi de ritmes festius i melodies enèrgiques. La banda s’estrena a Castelló amb una barreja de la música popular dels països d’Europa de l’Est, incloent música balcànica i klezmer. La seua música també incorpora el so de les «Brass Bands» de Nova Orleans, amb instruments de vent i percussió.

Art i exploració

El pati del Museu de Ceràmica serà l’escenari de l’estrena de l’espectacle «Aquí i ara”. La combinació de la coreografia de Pepa Cases i la música d’Edu Comelles ofereix un espectacle que entremescla dansa i performance amb música electrònica, buscant espais no convencionals per expandir l’expressió artística i interactuar amb l’entorn de manera conscient i eclèctica.

D’altra banda, la mediadora cultural Elena Medina «La Megi» presentarà el fotollibre col·laboratiu que ha coordinat, titulat «Realismo imaginativo: pareidolia II». Aquest és la continuació del llibre que l’alcorina ja va presentar a la 10a edició d’ULTRASONS. Aquesta obra de dues parts també prendrà forma d’exposició, oferint un espai per a la reflexió, la imaginació i la interacció amb la fotografia, el cinema, la música i la dansa.

Dinamització cultural i local

Any rere any, ULTRASONS manté el seu compromís amb la dinamització cultural de l’entorn. Organitzat amb la Coordinadora d’Associacions Culturals de l’Alcalatén, el “Hot Talk Club – Espai de mediació cultural” d’enguany serà un espai per a parlar de festivals

i de gestió cultural. El periodista musical Nando Cruz presentarà per primera vegada a 14/22 terres valencianes el seu llibre «Macrofestivales. El agujero negro de la música». Tot seguit d’un col·loqui conduït per la periodista cultural Sara Cano per a analitzar en profunditat una indústria musical global que ha crescut fins a desbordar-se.

Canviant de perspectiva, també tindrem una xarrada moderada per la musicòloga Tamara Bellés. “Conversant sobre la música de l’antiguitat” serà un espai de conversa on participaran els músics Efrén López i Sylvain Barou després del seu concert, tot per a fer l’escolta de la música antiga més pedagògica i entenedora. Una activitat que s’organitza conjuntament amb el Cicle Pre Al-qüra Medieval 2023 i l’associació Nous Pobladors Al-qüra.

A més a més, comptarem amb un passacarrer de la Colla Gegantera de l’Alcora, que començarà als Salons de Bancaixa i finalitzarà a la Reixa de la Vila. Una associació cultural que enguany rebrà la 7a edició del “Premi ULTRASONS”, un reconeixement anual a una associació compromesa amb la cultura popular, que ha treballat incansablement des del 2011 per recuperar, preservar, difondre i posar en valor el patrimoni cultural de l’Alcora.

Finalment, l’espectacle «Veus Callades» de Tiranta Teatre aportarà una reflexió de caràcter feminista al cicle. Aquesta representació teatral, creada específicament per a ULTRASONS, fusiona música i literatura per donar a conèixer dones autores que han estat silenciades al llarg de la història.

Aliances

“ULTRASONS. Músiques en vibració” és possible gràcies a l’esforç dels components i voluntaris de l’Associació JDB. Així com l’ajuda de l’Ajuntament de l’Alcora, la Diputació de Castelló i l’Institut Valencià de Cultura; la cooperació de la Caixa Rural; i la col·laboració de la tenda Musical l’Alcalatén, Cervesa Montmirà i pizzeria La Gioconda.

Deja un comentario